Prajitura din foi cu bulion

  • Timp de preparare
    60 minute
  • Timp de gatire
    60 minute
  • Servire
    12

Aceasta prajitura este una dintre acele retete care iti raman in suflet dupa prima felie. Are foi fragede, usor aromate, o crema de gris catifelata si un strat generos de gem usor acrisor, care echilibreaza perfect gustul dulce.

Este genul de prajitura care se face cu o zi inainte si devine si mai buna dupa ce sta la rece, atunci cand foile se inmoaie delicat de la crema si gem. Arata spectaculos la sectiune, cu straturi bine definite, exact ca in poza, si este perfecta pentru mese festive sau atunci cand ai musafiri.

Ingredients

Ingrediente pentru foi

Pentru crema de gris

Pentru stratul de gem

    Directions

    Step1

    Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.

    Step2

    Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.

    Step3

    Aluatul se imparte in 4 parti egale. Este recomandat sa cantariti bucatile, pentru a obtine foi de aceeasi dimensiune.

    Step4

    Tava se unge cu putin ulei, iar foaia se intinde cu sucitorul direct pe tava. Foile se coc pe fundul unei tavi cu fund drept.

    Step5

    Se coc la 180 de grade, aproximativ 12 minute fiecare. Se procedeaza la fel cu toate cele 4 foi.

    Step6

    Prepararea cremei de gris. Intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua. Semintele se scot din baton si se adauga in lapte, impreuna cu un praf de sare. Cand laptele incepe sa fiarba, batonul de vanilie se scoate, iar grisul se toarna in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand constant.

    Step7

    Grisul se transfera intr-un castron si se acopera cu folie alimentara, lipind folia direct pe suprafata, pentru a preveni formarea crustei. Se lasa sa se raceasca complet. Untul moale se freaca bine cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat cate o lingura din grisul racit.

    Step8

    Gemul se amesteca cu nucile macinate sau tocate grosier, dupa preferinta. Pentru aceasta prajitura se poate folosi orice tip de gem, mai ales daca este de casa.

    Step9

    Asamblarea prajiturii: Dupa ce foile si crema sunt gata, crema de gris se imparte in doua parti egale. Este recomandat sa fie cantarita, pentru straturi uniforme. Pe un fund curat de lemn sau intr-o tava, prajitura se asambleaza in urmatoarea ordine: foaie, crema de gris, foaie, gem cu nuca, foaie, crema de gris, foaie. Crema si gemul se intind uniform, pentru un aspect frumos la sectionare.

    Step10

    Prajitura se acopera cu folie alimentara si se pastreaza la frigider de seara pana a doua zi. A doua zi se portioneaza in patrate, romburi sau dupa preferinta.

    Step11

    Este una dintre acele prajituri care nu doar ca arata spectaculos, dar are si un gust care te duce inapoi in copilarie. Daca o incercati, sunt sigura ca va deveni una dintre preferatele voastre.

    Poate ti-ar placea si

    Leave a Review

    Your email address will not be published. Required fields are marked *