
-
Timp de preparare60 minute
-
Timp de gatire60 minute
-
Servire12
Aceasta prajitura este una dintre acele retete care iti raman in suflet dupa prima felie. Are foi fragede, usor aromate, o crema de gris catifelata si un strat generos de gem usor acrisor, care echilibreaza perfect gustul dulce.
Este genul de prajitura care se face cu o zi inainte si devine si mai buna dupa ce sta la rece, atunci cand foile se inmoaie delicat de la crema si gem. Arata spectaculos la sectiune, cu straturi bine definite, exact ca in poza, si este perfecta pentru mese festive sau atunci cand ai musafiri.
Ingredients
Ingrediente pentru foi
Pentru crema de gris
Pentru stratul de gem
Directions
Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.



Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.
Aluatul se imparte in 4 parti egale. Este recomandat sa cantariti bucatile, pentru a obtine foi de aceeasi dimensiune.
Tava se unge cu putin ulei, iar foaia se intinde cu sucitorul direct pe tava. Foile se coc pe fundul unei tavi cu fund drept.
Se coc la 180 de grade, aproximativ 12 minute fiecare. Se procedeaza la fel cu toate cele 4 foi.
Prepararea cremei de gris. Intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua. Semintele se scot din baton si se adauga in lapte, impreuna cu un praf de sare. Cand laptele incepe sa fiarba, batonul de vanilie se scoate, iar grisul se toarna in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand constant.
Grisul se transfera intr-un castron si se acopera cu folie alimentara, lipind folia direct pe suprafata, pentru a preveni formarea crustei. Se lasa sa se raceasca complet. Untul moale se freaca bine cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat cate o lingura din grisul racit.
Gemul se amesteca cu nucile macinate sau tocate grosier, dupa preferinta. Pentru aceasta prajitura se poate folosi orice tip de gem, mai ales daca este de casa.
Asamblarea prajiturii: Dupa ce foile si crema sunt gata, crema de gris se imparte in doua parti egale. Este recomandat sa fie cantarita, pentru straturi uniforme. Pe un fund curat de lemn sau intr-o tava, prajitura se asambleaza in urmatoarea ordine: foaie, crema de gris, foaie, gem cu nuca, foaie, crema de gris, foaie. Crema si gemul se intind uniform, pentru un aspect frumos la sectionare.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si se pastreaza la frigider de seara pana a doua zi. A doua zi se portioneaza in patrate, romburi sau dupa preferinta.
Este una dintre acele prajituri care nu doar ca arata spectaculos, dar are si un gust care te duce inapoi in copilarie. Daca o incercati, sunt sigura ca va deveni una dintre preferatele voastre.
Poate ti-ar placea si
Prajitura din foi cu bulion
Ingredients
Ingrediente pentru foi
Pentru crema de gris
Pentru stratul de gem
Follow The Directions
Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.
Prepararea foilor: intr-un bol se pun toate ingredientele, mai putin faina. Bicarbonatul de amoniu se stinge cu putin otet si se adauga peste compozitie. Se amesteca bine, apoi se adauga faina si se framanta pana se obtine un aluat nu foarte tare, usor de intins.
Aluatul se imparte in 4 parti egale. Este recomandat sa cantariti bucatile, pentru a obtine foi de aceeasi dimensiune.
Tava se unge cu putin ulei, iar foaia se intinde cu sucitorul direct pe tava. Foile se coc pe fundul unei tavi cu fund drept.
Se coc la 180 de grade, aproximativ 12 minute fiecare. Se procedeaza la fel cu toate cele 4 foi.
Prepararea cremei de gris. Intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele la fiert impreuna cu batonul de vanilie despicat in doua. Semintele se scot din baton si se adauga in lapte, impreuna cu un praf de sare. Cand laptele incepe sa fiarba, batonul de vanilie se scoate, iar grisul se toarna in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand constant.
Grisul se transfera intr-un castron si se acopera cu folie alimentara, lipind folia direct pe suprafata, pentru a preveni formarea crustei. Se lasa sa se raceasca complet. Untul moale se freaca bine cu zaharul pudra, apoi se adauga treptat cate o lingura din grisul racit.
Gemul se amesteca cu nucile macinate sau tocate grosier, dupa preferinta. Pentru aceasta prajitura se poate folosi orice tip de gem, mai ales daca este de casa.
Asamblarea prajiturii: Dupa ce foile si crema sunt gata, crema de gris se imparte in doua parti egale. Este recomandat sa fie cantarita, pentru straturi uniforme. Pe un fund curat de lemn sau intr-o tava, prajitura se asambleaza in urmatoarea ordine: foaie, crema de gris, foaie, gem cu nuca, foaie, crema de gris, foaie. Crema si gemul se intind uniform, pentru un aspect frumos la sectionare.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si se pastreaza la frigider de seara pana a doua zi. A doua zi se portioneaza in patrate, romburi sau dupa preferinta.
Este una dintre acele prajituri care nu doar ca arata spectaculos, dar are si un gust care te duce inapoi in copilarie. Daca o incercati, sunt sigura ca va deveni una dintre preferatele voastre.


Leave a Review